NASTANEK OSNOVNE ŠOLE BISTRA BUČA

NASTANEK ŠOLE BISTRA BUČA

V deželici pod Gorjanci, v Beli krajini, ki jo poznamo po belih brezah, pisanicah, belih narodnih nošah, metliški črnini, zaščiteni belokranjski pogači in mnogih drugih kulturnih in etnoloških znamenitostih, je na dan privrela ideja o ustanovitvi Osnovne šole Bistra buča, za katero je ime in koncept poučevanja podal Belokranjec od glave do pete Toni Gašperič. Izjemno delo pa je opravil Jože Matekovič, ki je šoli Bistra buča dodal izjemen kulturno-spomeniški pečat z ohranjanjem 200 let stare hiše, ki so jo v ta namen najprej razstavili na njegovem rodnem Krašnjem vrhu. Zatem so jo prepeljali na Radovico, kjer so jo renovirali in na novo postavili, da bi v njej lahko zaživela Osnovna šola Bistra buča, ki ima zaradi tega nepopisno kulturno vrednost, saj ohranja bogastvo kulturne dediščine Bele krajine.

ŠOLA ŠE KOT HIŠA, KI JE STALA NA KRAŠNJEM VRHU

V šoli se bodo obiskovalci učili o Beli krajini na način, kot je to potekalo v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Na tej strani vam v slikah razkrivamo, kako je potekala gradnja Osnovne šole Bistra buča. Slike so prispevali Uroš Raztresen, Anton Bajuk, Frenk Muller in lastni arhiv. Vsem, ki ste kakor koli pomagali pri gradnji, se Jože Matekovič, ki šolo vodi, od srca zahvaljuje, še zlasti bratu Martinu in družinskim članom, brez katerih bi bila uresničitev načrta neizmerno težja. Vas, spoštovani obiskovalci in obiskovalke strani, pa vabimo, da nas obiščete na Radovici, kjer boste spoznali in doživeli Osnovno šolo Bistra buča ter se na zabaven način seznanili z Belo krajino, njenimi kulturnimi vrednotami, značilnostmi in posebnostmi.

IZ 200 LET STARE BAJTE JE V NASTAJANJU ŠOLA BISTRA BUČA

VABLJENI V BISTRO BUČO NA RADOVICO

Tako gostom Bele krajine kot tudi samim Belokranjcem želimo ponuditi nekaj drugačnega, svojevrstnega in novega. Nastanek šole in ideja o ustanovitvi Osnovne šole Bistra buča je z veliko truda dočakala svojo podobo, ki ponazarja način poučevanja v preteklosti. Razred v šoli je ravno tako opremljen po vzoru šestdesetih let prejšnjega stoletja, le mize in klopi so replika takratnih. Učitelj, ki ga uprizarja Jože Matekovič, je seveda zato resen in strog, saj takrat z njim ni bilo šale, njegova obleka in palica v roki pa poudarjata avtoriteto, ki so jo takrat imeli učitelji. Če bo zapela šiba, ker ne boste pridni pri pouku, se vam vendarle ni treba ustrašiti, saj boste iz šole Bistra buča odšli zdravi in nasmejani, kot že dolgo ne. Spoštovani obiskovalci spletne strani www.bistrabuca.si, dovolite si obiskati šolo Bistra buča, sedeti v njenih klopeh in se učiti na način, kakršen je bil v veljavi pred mnogimi leti. Na zabaven način boste spoznali deželico pod Gorjanci – Belo krajino, njene značilnosti, morda izvedeli še kaj več o Otonu Župančiču, ki nam je dal cicibana. Doživeli boste nekaj nepozabnega in posebnega. Ob koncu ure pa boste navzlic morebitni “porednosti” odnesli s seboj spričevalo, ki vas bo spominjalo na ta poseben dan. Vabljeni!