Zgodba o nastanku šole Bistra buča se je začela s šolo Osnovna šola Brihtna glava, ki jo je utemeljil Toni Gašperič iz Metlike.

Že kot učitelj v Osnovni šoli Brihtna glava za katero je idejo podal Toni Gašperič je Jože Matekovič, ki je v šoli Brihtna glava učil po načinu šestdesetih let prejšnjega stoletja dobil edinstveno zamisel in tako na Radovici pri Metliki v Beli krajini postavil novo Osnovno šolo z imenom Bistra buča, ki pa se odvija v 200 let stari bajti! Zgodba je zelo zanimiva zato vabljeni, da jo spoznate.

NASTANEK OSNOVNE ŠOLA BISTRA BUČA?

Zgodba o nastanku šole Bistra buča se je začela z šolo Osnovna šola Brihtna glava, ki jo je utemeljil Toni Gašperič iz Metlike. V šoli Osnovna šola Brihtna glava je deloval kot ravnatelj šole Andrej Bajuk, ki šolo vodi tudi sedaj in na drugi strani kot strogi učitelj Jože Matekovič, ki je bil kot naročen za opravljanje učnega programa šole, ki si ga je omislil Toni Gašperič saj se je več kot odlično znašel v tej posebni igralski vlogi. Toni Gašperič, ki z idejami ne skopari ostaja tako tudi glavni krivec, da je Radovica v Beli krajini pridobila še boljšo, zanimivejšo, atraktivnejšo in še s kulturno vrednoto ohranjanja dediščine življenja naših prednikov šolo Bistra buča.

Jožetu Matekoviču se je že med poučevanjem kulturnih vrednot Bele krajine v Osnovni šoli Brihtna glava porodila ideja, da bi iz Krašnjega vrha prepeljali na Radovico 200 let staro bajto, ki bi sicer propadla, ter v njej izvajali tovrstne in druge učne programe, ki bi jih želeli sedaj in v prihodnosti predstavljati obiskovalcem šole. Zgodba, ki lahko navduši prav vsakogar se je tako pričela uresničevati leta 2014 v prijetni vasici nedaleč stran od Metlike, ki jo vsak Belokranjec pa še marsikdo drug prepozna po imenu Radovica. Glavni krivec je Jože Matekovič iz Radovice, ki je kot učitelj v Osnovni šoli Brihtna glava prišel do te ideje.

Igralec, šaljivec, restavrator in predvsem človek, ki si želi s svojim obstojom doprinesti k bogastvu kulturne dediščine Bele krajine. Šola, osnovna šola, a ne takšna kakršno poznamo v sedanjih časih ampak Osnovna šola kjer bi obiskovalci podoživljali čas kako je potekal pouk na šoli izpred več kot 50 let nazaj in šola kjer se bodo odvijale premarsikatere poučne in igralske aktivnosti. Da bi bila ta šola resnično nekaj posebnega je bilo potrebno krepko zavihati rokave in narediti nekaj izjemnega.

Jože Matekovič, ki igra tudi glavno vlogo v filmu Vrnitev Lojza Maškute iz Amerike režiserja Uroša Raztresena je že kot “strog” učitelj v Osnovni šoli Brihtna glava, ki si jo je omislil znani Belokranjec Toni Gašperič prišel na idejo, da bi iz sosednje vasi Krašnji vrh prepeljali kar 200 let staro bajto na Radovico v kateri bi se odvijala po novem njegova šola za katero je koncept poučevanja in zamisel ravno tako maslo Tonija Gašperiča, ki vam bo gotovo podaril nekaj smeha v kolikor se boste z njim srečali. Učitelj Jože Matekovič, ki ni le učitelj temveč tudi igralec in umetnik v kateremu je tlela ta velika želja je svoje želje udejanjil leta 2014.

Kot učitelj že v Osnovni šoli Brihtna glava je sedaj postal učitelj Osnovne šole Bistra buča, ki je vasici Radovica tudi v neverjeten kulturno spomeniški doprinos saj so dvesto let staro bajto iz Krašnjega vrha najprej razstavili, nato renovirali in na novo postavili na Radovici.

Sedaj veste kako je, in tudi, da je Jože Matekovič Kot učitelj že v Osnovni šoli Brihtna glava razmišljal, kako le bi bilo, če bi šla brihtna v bistro in glava v bučo.

ŽE OSNOVNA ŠOLA BRIHTNA GLAVA JE Z IGRALCEM JOŽETOM MATEKOVIČEM ŽELA USPEHE!

Že Osnovna šola Brihtna glava, ki si jo je omislil znani Belokranjski humorist g. Toni Gašperič je potrebovala učitelja, ki bo v vseh pogledih in merilih časa šestdesetih let prejšnjega stoletja obvladoval nadzor in potek učenja učencev, ki jo bodo obiskali in spoznavali različne načine poučevanja, ki so se odvijali v takratnem času. Ta učitelj v Osnovni šoli Brihtna glava iz Radovice je postal igralec Jože Matekovič, ki je bil srce in duša ter šoli dajal zastavljen pomen preteklega časa saj brez dobre igralske žilice bi bil uspeh šole težko dosegljiv.

Nekaj let pozneje je z željo po nekoliko drugačnejšem pristopu ohranjanja kulturne dediščine in tudi zaradi nesoglasij pri razvoju omenjeno šolo zapustil in postavil Osnovno šolo Bistra buča v 200 let staro bajto. Prepeljali so jo iz sosednje vasi Krašnji vrh, jo prenovili in tako na Radovici odprli šolo, ki ohranja pomemben košček kulturne dediščine. Osnovna šola Bistra buča je posebej zanimiva turistična atrakcija, ki jo nudimo v Beli krajini tako domačim kot tujim gostom. Idejo o nastanku in tovrstni posebni ponudbi v Beli krajini je podal Belokranjec g. Toni Gašperič.

TONI GAŠPERIČ

Ideja o nastanku šole se je porodila Belokranjcu Tonitu Gašperiču. Belokranjec, ki se je zapisal v srca ljudi kot humorist, pisec, učitelj, ravnatelj, voditelj, pripovedovalec, šaljivec ter bogatil mnoge TV oddaje ter polnil raznovrstne tiskane in ostale medije. Tako Osnovna šola Bistra buča kakor Osnovna šola Brihtna glava sta zasnovani po njegovi ideji o tovrstni turistični ponudbi v Beli krajini.

Obiščite Osnovno šolo BISTRA BUČA na Radovici / Tel: 040/147-798

Osnovna šola Brihtna glava se je pričela na Radovici, vasici, ki je od Metlike oddaljena deset minut, do nje pa pelje cesta po kateri se lahko pripeljejo tudi največji avtobusi. Veliko delo v šoli na Radovici je opravljal učitelj Jože Matekovič, ki pa je v prihajajočih letih postavil na novo urejeno šolo Bistra buča iz več kot 200 let stare hiše, ki so jo razstavili, renovirali dele te hiše in jo iz sosednje vasi Krašnji vrh prepeljali na Radovico, kjer so nato znova postavili šolo in ji namenili ime Osnovna šola Bistra buča. Ni potrebno omenjati, da je v postopek izgradnje šole zatorej vnešen nepopisan trud, s tem pa šola Bistra buča tudi ohranja bogastvo kulturne dediščine Bele krajine, ki doprinaša celotni regiji, ljudem in Sloveniji kot deželi pod Alpami.

Vabljeni torej tudi vi v “staro-novo” Osnovno šolo Bistra buča, kjer se boste zabavali in nasmejali do solz ob igralcu Jožetu Matekoviču. Kot učitelj že v Osnovni šoli Brihtna glava in danes v Osnovni šoli Bistra buča vam sporoča le “glej, pridi pa boš vidu kak bo fajn.

JOŽE MATEKOVIČ V GLAVNI VLOGI CELOVEČERCA VRNITEV LOJZA MAŠKUTE IZ AMERIKE

Jože Matekovič igra tudi glavno vlogo v filmu Vrnitev Lojza Maškute iz Amerike pod katerega sta se kot režiserja podpisala Uroš Raztresen in Renata Bajuk. Belokranjski celovečerni film je resnično nekaj posebnega in edinstvenega, ki vam zagotavlja kopico smeha ter zanimivih prigod Lojza Maškute, ki ga obletavajo ženske kakor čebele med. Premiera filma je bila 20.11.2015 v polnem kulturnem domu v Metliki.