O ŠOLI

Osnovna šola Bistra buča

na Radovici pri Metliki

 

Plod domišljije Tonija Gašperiča in posluha za izjemne zgodbe Jožeta Matekoviča.

Učitelj v Bistri buči, Jože Matekovič, človek s srcem zapisanim kulturni dediščini Bele krajine ter odličen igralec, ki upodablja strogega učitelja iz šestdesetih let ali pa izpred sto let nazaj. Bi mu človek sploh verjel, glede na to, da gre za osebo, ki se redno pretvarja, da je učitelj? Celo, da je strogi učitelj iz prejšnjega stoletja, po drugi strani pa se mu nasmešek zelo pogosto prikrade na obraz.
Učitelj je tako izviren in avtentičen lik, da si od presenečenja sploh ne moreš opomoči.
Njegova obleka, pričeska, strogi pogled, besede, dolgi zavihani brki….vse to je tako živo, da se zdi, da sediš v učilnici, iz katere boš odšel lahko samo, če se boš pokoril učitelju, ki je takšen, kot da bi ga živega ujeli v album. In ko stopiš v šolo z izjemnim 250-letnim kulturno-spomeniškim pečatom in odpreš album, skoči iz zaprašenega časa, ves energičen, samovšečen in samozaverovan učitelj. Odpredava svoje znanje in s palico v roki ter mrkim pogledom kliče pred tablo. Moti pa ga vse: od prekratkih kril, pisanih barv obleke, do pričeske, do sedenja, smeha in celo dihanja.
Jože Matekovič, učitelj v Bistri buči sicer nima pedagoške izobrazbe, ker je ne rabi. Ima tudi ponarejeno diplomo, kar priznava, a mu tega ne morejo dokazati. Pove, da je to v današnjih časih nekaj zelo običajnega.
Bistra buča je prava turistična zgodba, ki bi morala priti na program vsake turistične skupine, ki obišče Belo krajino.

Galerija

Nekaj o šoli tudi v video zapisu.