Začetek zgodbe

Kako je nastal objekt

Osnovne šole Bistra Buča

Med najvišje ležečimi vasmi v Beli krajini je vas Krašnji Vrh. Leži na nadmorski višini 542 m.

Tam je nekoč stala ob vznožju hriba prelepa hiša. Spomnem se, da ni bilo lepše hiše daleč naokoli. Bila je lesena, z majhnimi okni, katera so bila v poletni vročini zaprta z majhnimi polknami. Leseni gank ni imel navadne ograje. Bogato a hkrati preprosto se je bahal z lepo leseno ograjo, ki je imela vzorce v obliki srca, katere je preraščala zelo stara trta, ki se je vila po celotni dolžini hiše. In stare ženice Angele, ki je zadnja živela v hiši se spomnem ter njenega majhnega vrta pod oknom. Vsako pomlad je hišo odel v rožnate cvetove jorgovana ter bele, nežno dišeče cvetove jasmina..

Čas pa je mineval in po smrti Angele je vrt ob hiši začelo preraščati trnje. Tudi trte ni več nihče obrezoval niti grozdja potrgal.
Kamnite stene pod hišo so se nagnile  in hiša se je počasi prepustila usodi ter se začela sesedati sama vase.
Zamisel, da bi hišo preselil na Radovico, kjer sedaj stoji mi ni dala spati. Leta 2012  sva se z lastnico dogovorila, da dovoli, da se hiša preseli.
Takoj sem začel s pridobivanjem dokumentacije in še isto jesen smo hišo razstavili saj verjetno streha zime nebi zdržala.
Naslednje leto smo na novo zgradili kleti, na katere smo postavili leseno ogrodje hiše. Nekaj lesa je bilo potrebno zamenjati in hiša je počasi dobivala novo podobo.
Novi gank s starim srčastim vzorcem je spet zažarel s svojo lepoto. Tudi trta ga je kmalu začela objemati.
Leta 2014 pa je bil svečano prerezan trak, odprla se je šola BISTRA BUČA in od takrat šola v svoje klopi sprejema turiste, ki v šolski uri postanejo učenci.
Mnogo truda, odrekanja a hkrati dobre volje je bilo vložene v renovacijo hiše ki sedaj s svojo lepoto krasi Radovico.